Tuesday, 29 December 2015

Cara / Checklist nak buat passport anak, tukar gambar passport anak dan renew passport

Sharing is caring.. Rasanya utk 2016 pun masih applicable..

Sabtu yang lepas 19 Dec 2015, kami pergi ke UTC Kotaraya Johor Bahru untuk renew my passport, tukar gambar passport Amin & Alya dan buat passport baru utk Amni. Amni baru setahun dan takde passport lagi. Just want to share sekiranya memerlukan.


Saya punye dah expired & nak renew / memperbaharui passport: 
·         Mykad sendiri
·         passport lama
·         duit RM200 utk 5 tahun
*gambar tak payah bawa sbb boleh live capture

Checklist untuk buat passport anak (1 year, 3 months)
·         Surat beranak anak dan salinan,
·         Mykid anak & salinan 
·         Mykad ibu/ayah & salinan, 
·         Bawa gambar anak (sbb budak ni susah nak live capture)
·         Bayaran RM100 untuk 5 tahun
·         Biskut utk mengelakkan anak lapar

Checklist untuk tukar gambar anak (4 years old)
·         Mykid anak & salinan 
·         Bawa gambar terbaru &
·         Passport lama anak

Checklist untuk tukar gambar anak (5 years old)….
Sbb anak dah umur 5 tahun, tak boleh tukar gambar, mesti buat yg baru walaupun passport lama expired 2018.
·         Mykid anak & salinan 
·         Bawa Salinan surat beranak (tak ingat perlu ke tidak, tapi sy bawa je spare)
·         Passport lama anak
·         Duit Rm100
*gambar tak payah bawa sbb budak 5 tahun dah boleh live capture

Sunday, 9 August 2015

How to clean your kidney

1) Clean parsley/daun sup/coriander leave (Using mineral water - recommended)
2) Cut them & boil using mineral water for 10 minutes
3) Leave them cold and keep in fridge.
Drink  1 glass a day

Tuesday, 7 July 2015

Resepi Kuah Kacang

Yesterday, my mother in law ask me to make Kuah Kacang for Hari Raya. Oh my god. I never ever cook kuah kacang, a tradisional food for Malay.

I ask my friend who is good in preparing Kuah Kacang. Here is the recipe.. A very simple but adorable.

10 garlic bulb
2 big onion
-----blend ingredient 1------

3/4 lemon grass
2 inch galangal
-----ambil air------

1 bowl of blended chilli
1 dark brown sugar 
1 roasted peanut crumb
salt

-----------------------------------------------------------------------

Saute ingredient 1, then add chilli. Fry them until crisp
Add 1 bowl water, sugar, peanut, salt


Finish