Tuesday, 29 December 2015

Cara / Checklist nak buat passport anak, tukar gambar passport anak dan renew passport

Sharing is caring.. Rasanya utk 2016 pun masih applicable..

Sabtu yang lepas 19 Dec 2015, kami pergi ke UTC Kotaraya Johor Bahru untuk renew my passport, tukar gambar passport Amin & Alya dan buat passport baru utk Amni. Amni baru setahun dan takde passport lagi. Just want to share sekiranya memerlukan.


Saya punye dah expired & nak renew / memperbaharui passport: 
·         Mykad sendiri
·         passport lama
·         duit RM200 utk 5 tahun
*gambar tak payah bawa sbb boleh live capture

Checklist untuk buat passport anak (1 year, 3 months)
·         Surat beranak anak dan salinan,
·         Mykid anak & salinan 
·         Mykad ibu/ayah & salinan, 
·         Bawa gambar anak (sbb budak ni susah nak live capture)
·         Bayaran RM100 untuk 5 tahun
·         Biskut utk mengelakkan anak lapar

Checklist untuk tukar gambar anak (4 years old)
·         Mykid anak & salinan 
·         Bawa gambar terbaru &
·         Passport lama anak

Checklist untuk tukar gambar anak (5 years old)….
Sbb anak dah umur 5 tahun, tak boleh tukar gambar, mesti buat yg baru walaupun passport lama expired 2018.
·         Mykid anak & salinan 
·         Bawa Salinan surat beranak (tak ingat perlu ke tidak, tapi sy bawa je spare)
·         Passport lama anak
·         Duit Rm100
*gambar tak payah bawa sbb budak 5 tahun dah boleh live capture

No comments:

Post a Comment